Stöd kampen för fria mötesplatser och ett medlemsstyrt kulturhus i Jönköping!

0kommentarer

Framtiden för kulturhuset i Jönköping är osäker. Jönköpings kommun med Moderaterna i spetsen, tycker inte att Kulturhuset står för den kultur de vill ha och vill därför sparka ut kulturhusföreningen som sedan 1982 drivit huset. I över två år har kommunala utredningar, politiska utspel och mediadrev avlöst varandra.

På kommunfullmäktige den 28e februari tar politikerna beslut om kulturhusets framtid.

Kulturhusföreningen bedriver idag en välfungerande, öppen och demokratisk verksamhet som baseras på deltagande, självaktivitet och medbestämmande. Vi som är aktiva bestämmer gemensamt över verksamheten enligt principen; en person – en röst. Kulturhuset är en av Jönköpings få fria mötesplatser, ett aktivitetshus och en plattform för kultur, politik och icke-kommersiell verksamhet med över 60 000 aktiva, deltagare och besökare förra året.

Varje vecka arrangeras filmvisningar, konserter, det spelas rollspel, snickras, drejas och målas, folk fikar och diskuterar och dansar folkdans, medeltidsdans, streetdans och sportdans, orkestrar, band och enskilda artister repar och spelar tillsammans, ungdomar sätter upp spelningar, arrangerar utställningar, modevisningar eller poesikvällar med mera.

Smålands största loppis, Gemenskap i Jul, ett välbesökt folkkök, öppna verkstäder för snickeri och keramik samt pannkakskafé är några av alla de aktiviteter föreningarna står för. Dessutom hyr Kulturhuset ut lokaler till en rad andra grupper och föreningar.

Medlemsstyret, öppenheten och mångfalden i huset är hotat och kommer att försvinna om kommunen tar över Kulturhuset. Kulturhusföreningen står trots det utsatta läget, starkare än på länge med ökad verksamhet och aktivitet, ett växande medlemsantal och en stark ekonomi.

STÖD OSS I KAMPEN FÖR FRIA UTRYMMEN OCH FÖR ETT MEDLEMSSTYRT KULTURHUS I JÖNKÖPING!


Vad kan du göra?
- Delta i demonstrationer och andra arrangemang till stöd för Kulturhuset och föreningen
- Delta i facebook-eventet ”därför stödjer vi kulturhuset”
- Kontakta politikerna och media och berätta om situationen. (fullständig information finns på hemsidan)
-Sprid vidare information till alla du känner om det som händer. (snacka, dela, twittra, affischera, smsa, skrik..)

Våra paroller:
-För fortsatt utveckling av Kulturhuset i dess nuvarande form!
-För ett öppet, fritt och medlemsstyrt Kulturhus
-Mot politikerstyret av Kulturhuset
-För den fria kulturen!

Kommentera

Publiceras ej